Frans Henrichs

franshenrichsFrans Henrichs had natuurlijk al landelijke bekendheid als sportjournalist en zeer enthousiast-, en gepassioneerd verslaggever van de toen nog in opkomst zijnde sport: ijshockey.

Frans Henrichs werd in het voormalige Nederlands-Indië geboren. In 1949 begint Henrichs zijn loopbaan als sportjournalist bij De Telegraaf en bij de radio. Na enkele jaren wordt hij ook chef van de sportredactie van het Utrechts Nieuwsblad.

frans-henrichs-over-ijshockeyIn 1954 gaat hij werken bij de NTS/NOS en wordt daar de belangrijkste verslaggever voor de motorsport maar vooral het ijshockey. We kunnen wel zeggen dat hij het ijshockey in die tijd voor Nederland en de Nederlanders populair heeft gemaakt.
Van zijn boek “Frans Henrichs over IJshockey” spatte, net als van zijn verslaggevingen, het enthousiasme voor onze snelle sport af.

Voor Utrecht was hij de ambassadeur bij uitstek en in de jaren 60 was hij één van de initiatiefnemers tot de bouw van onze Vechtsebanen. Frans heeft daar vurig voor geknokt, in het Utrechts archhief doken wij een kranten artikel op van december 1967 (!) waarin Frans met zwaar geschut, en zijn welbekende humor, beschrijft waarom Utrecht waardevolle kansen misloopt als er niet spoedig een kunstijsbaan komt in onze mooie domstad (klik op het artikel voor een leesbare versie)

De in 1987 door hem ingestelde Frans Henrichs Bokaal voor de meest waardevolle speler wordt jaarlijks uitgereikt en geldt als de meest prestigieuze onderscheiding die een Nederlandse speler te beurt kan vallen. Onze eigen Tonny Collard mocht deze tot twee keer toe winnen.

Frans Henrichspad

In 2016 is er een straat vernoemd naar Frans. Burgemeester Van Zanen onthulde op 17 juni 2016 het bordje van de Frans Henrichspad. Dat gebeurde in het bijzijn van de weduwe en zoon van Frans.

Het Frans Henrichspad is vlakbij de Vechtsebanen.

Hier is de link naar een filmpje over de onthullling van het Frans Henrichspad.

In 1999 overleed Frans in Nieuwegein aan een hartinfarct. IJshockey was tot zijn dood één van zijn grote sportpassies.

Bron: AD, het Utrechts Archief en Wikipedia